ASVINI | Béke és a szeretet jegyében:
532
post-template-default,single,single-post,postid-532,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Béke és a szeretet jegyében:

Szeretnék legfrissebb élményemről beszámolni, ami egy felejthetetlen program volt számomra.
Az Élelmiszerklub oldalán megjelent hirdetés alapján találtam rá erre a lehetőségre és úgy gondoltam ez nagy kihívást jelentene számomra. Amivel gazdagodtam azt szavakban leírni is kevés, de megpróbálom röviden összefoglalni.

Közel két héttel a program kezdése előtt kezdtünk el készülődni. Anyaggyűjtés, ötletelés, tervezés mit hogyan fogunk prezentálni és hogyan készüljünk fel a megadott programpontok alapján.
Csapattársammal először a vasútállomáson, Budapesten találkoztunk, így ketten indultunk a Kulináris diplomácia – ifjúsági találkozóra Szlovákiába Eperjes településre.
Nem volt egyszerű dolguk a szervezőknek 10 ország (Portugália, Katalónia, Olaszország, Egyiptom, Tunézia, Lettország, Litvánia, Bulgária, Szlovákia, Magyarország) képviselőit összesen 56 embert vendégül látni, de nagyon ügyesen megvalósították az elképzelésüket. Számomra már ez is példaértékű volt.
A program során, egy hetes intenzív csapatmunkában dolgoztunk és mutattuk be folyamatosan mindig más ország résztvevőivel. Szünetek után a bemelegítőt mindig más ország tartotta, de nagyon sokszor táncoltunk, énekeltünk és szerepjátékokat is játszottunk.
Esténként elmentünk egy étterembe ahol minden nemzet elkészíthette a saját konyhájának megfelelő alkotásait, amivel bemutatkoztunk. Mi magyarok készítettünk paprikás krumplit (igazi magyar pirospaprikából) és lángost. Desszertként vittem még itthon készített egyedi tervezésű kézműves bonbonjaimból egy válogatást. Magyar nedűből sem volt hiány Az ország rövid bemutatása után az étel mellé egy kis hangulatot is adtunk Dávid furulyázott és magyar népdalt énekeltünk hozzá. Mindenkinek nagyon tetszett produkciónk
Egy társrendezvényen (Festival of Good Taste) is szerepet kaptunk ahol képviseltük országunkat így ez jó gasztrodiplomáciai gyakorlat is volt egyben.
Pár ország élő főzőshow-t vezetett, utcabált édességosztással szerveztünk, és a község legjobb kávézójának (ami étteremmé nőtte ki magát, amíg ott voltunk) pincérnője komoly énekkoncerttel támogatott minket
Egyik programon az előadó által inspirálódtam és utolsó nap reggel tartottam egy rövid 5 érzék meditációt. A csokoládétól önmagunkig történő utazás rövid bevezetője volt. Érdekes tapasztalat volt mindkét oldalon szerintem
Záróakkordként este pedig egy kedves Észt hölggyel (aki a Food for Understanding külső szakértőjeként volt jelen a programon) szeretetfogó csokoládétálat helyeztünk az asztalra amit közösen töltöttünk meg tartalommal és amiből mindenki részesült utána.
A program alcíme az volt, hogy – BREAKING BREAD TO WIN HEARTS AND PEACE – ami teljesen megvalósult. Nemzetek között ennyi szeretetet , békét kívánok mindenkinek és akkor már egy olyan világban élnénk, amire mindenki büszke lehet!
Köszönöm a lehetőséget a szervezőknek – Gastronomy Society <3

Ha érdekel, itt olvashatsz többet első körben a Gasztrodiplomáciáról. Jelen pillanatban még csak angolul érhető el a magyarázat de dolgozunk egy magyar nyelvű kiadáson is. http://www.conflictcuisine.com/culinary-diplomacy-vs-gastrodiplomacy/